Slow Food
Het is weer warm! Heet! Zweet komt uit plaatsen waar ik niet wist dat er zweet uit kon komen. Mijn oksels houden evenveel water als een gemiddeld olympisch zwembad en koelte is enkel voorbehouden aan de koelkast. Ik heb zelfs een korte broek naar mijn werk aangetrokken in plaats van mijn gebruikelijke, lange, werkbroek. Als ik dat ga doen dan weet je dat het heet is. Want normaal ben ik niet bereid de degens te kruisen met de zedenpolitie op het werk. Maar wel als het heet is. Zoals nu!
Uitslapen? Dat zit er niet in, tenzij je als een gedroogde mummy wakker wil worden. Mijn slaapkamer ligt op het oosten, dus dat is extra pech die ik heb. Ramen open en een heel peloton muggen zoemt in de nacht naar binnen om mij leeg te zuigen voor de bloedbank en de belastingdienst dat kunnen doen. Nu ben ik een gewillige donateur, maar de jeuk achteraf!
En jeuken gaat het toch al bij deze temperaturen in de zomer. Een paar jaar geleden meldde ik dat ik het barbecue-gen niet had. Ik wist niet hoe ik het vlees moest braden boven de gloeiende kooltjes. Een barbecue aansteken was voor mij als een oorspronkelijke inwoner van Amerika die rooksignalen wil versturen. Dat er nog geen brandweer bij mij aan de deur heeft gestaan met de vraag of alles nog wel goed gaat mag een raadsel heten. Ik heb zelfs een keer ruzie gehad met een buur toen ik de barbecue aan ging steken en die het wel heel rokerig vond worden.
Bovendien beleefde ik er geen lol aan. Maar dat is nu anders. Ik heb het barbecue-gen in mij ontdekt en ben tegenwoordig dol op het braden van vlees. “alleen?” is dan meestal de vraag. Inderdaad: alleen! Ik heb een kleine barbecue waar net drie hamburgers op kunnen. En dat is voor mij voldoende. En het is voor mij slow food. Een moment van rust en bezinning. Met een muziekje aan, een boekje erbij kalm het vlees braden.
En als ik het heb over slow food dan is het ook heel erg slow. In m’n eentje ben ik gerust drie uur bezig met eten. Soms zelfs langer. Tegenwoordig heb ik een voorliefde gekregen voor gemarineerde biefstuk. Het is zalig! En ik zal het recept hieronder neerzetten. Maar dan op de barbecue. In de zomer. De stilte, alleen een passend akoestisch muziekje op de achtergrond.
Dan steek ik de barbecue aan. Nog ouderwets met kolen. Een gasbarbecue vind ik valsspelen, en een elektrische barbecue is in mijn ogen geen barbecue. Meer een badkamerverwarmer in een existentiële crisis. Daarna dek ik langzaam de tafel en leg het eerste stukje vlees op de barbecue. Langzaam loop ik terug naar de tuintafel en na een minuut of wat zitten ga ik weer terug naar het tafeltje waar mijn barbecue op staat. Ik draai het vlees, loop weer terug. Eventueel geholpen door een boek ben ik uren zoet. Nu helpt mee dat ik in een heel rustige wijk van Werkendam woon en ik mij werkelijk kan verliezen in de gezapigheid.
Nu was barbecuen bij mij niet altijd gezapig. De eerste keer dat ik ging barbecueën in dit huis staat mij nog helder voor de geest. Ik was van een appartementje naar een huis met een tuin gegaan, en ik wilde dit vieren door een feestje te geven met alle collega’s. Ik kocht daarom een forse barbecue, en vulde het vlees aan met flink wat bier en andere dranken. En terwijl de avond gezellig verliep ging de barbecue op gegeven moment uit. In een moment van briljantie besloot ik de barbecue aan te steken met spiritus. Uiteraard weet iedereen dat spiritus en barbecues niet samengaan. Sterker: ze mogen niet samen zijn! Maar dat weerhield mij er niet van om een straal spiritus op de nog hete kolen te mikken.
Een grote vuurbal ontsnapte aan de barbecue. Ik werd achterover geblazen door de hitte en zowel de partytent als de schutting vlogen in de fik. Nu was dat fikkie snel gedoofd door rijkelijk bier er tegenaan te gooien. Maar de legende was geboren en door oudere collega’s wordt het nog wel eens opgerakeld.
Maar goed, ik ben nu ouder en ietsjes wijzer. Let op de schutting want de fik gaat in de barbecue!
---
Recept voor gemarineerde biefstuk:
Nodig: biefstuk, ketjap, ui, knoflook, citroensap, sambal, (olijf)olie
Neem een ruime kom, pel en snij de ui in kleinere stukken en bedek de bodem van de kom.
Voeg naar smaak de ketjap, knoflook, sambal en de citroensap toe en een eetlepel olie.
Roer het goed door elkaar.
Leg de biefstukken in de marinade en zorg ervoor dat ze helemaal ondergedompeld zijn en aan alle kanten nat kunnen worden.
Laat de biefstukken 3 tot 6 uur marineren. Hoe langer hoe malser ze zijn.
Leg de biefstukken rechtstreeks vanuit de kom op de barbecue. Niet laten lekken of schoonmaken. Braad de biefstukken naar eigen inzicht (Well done, medium, medium rare, rare, rauw)
Eet smakelijk!
(ook mogelijk met kipfilet)
Leuk idee: biefstukspiezen!
Nodig: bovenstaande+(metalen)spiezen+ontbijtspek+champignons, paprika, (rode)ui
-Volg bovenstaand recept, maar snij voor het toevoegen van de biefstuk deze eerst in middelgrote porties, laat daarna de biefstukstukken marineren.
Maak de paprika schoon en snij deze in redelijk grote stukken, was de champignons en snij de ui in kwarten
Rijg naar eigen inzicht de biefstukken (wederom niet laten lekken of schoonmaken) en groenten (hele champignons, stukken paprika en ui) aan de spies.
Frommel een reepje ontbijtspek in elkaar en rijg deze tussen twee groenten.
Rijg tot de spies vol zit, of vol genoeg is om nog op de barbecue te passen.
Braad naar eigen inzicht op de barbecue.
Biefstuk in de marinade. Het moet uiteraard ondergedompeld zijn...